Sağlık

Bayram sofralarınızın beslenme dengenizi bozmasına izin vermeyin.

Kurban Bayramı ile birlikte; Sevdiklerimizle buluşmanın ve paylaşmanın yanı sıra kaçınılmaz olarak artan kırmızı et tüketiminin beslenme dengenizi bozmasına izin vermeyin.

Bayram sofraları tüm sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, neşe, doygunluk ve huzur bulduğumuz sofralardır. Peki birbirinden lezzetli yemeklerin olduğu bu sofralarda nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmeliyiz?

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Anabilim Dalı Dyt. Benan Koç, yılın en çok et tüketilen zamanı olan kurban bayramında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Fedakarlık yaparak yerine getirdiğimiz bu ibadet ile sofraların baş tacı olan kırmızı et tüketim miktarı artmakta ve kronik hastalığı olan bireylerin et tüketiminde daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken en değerli konu; porsiyon kontrolü uygulamak, ayrıca tabaktaki yiyecek kümelerinin yeterli ve stabil olmasına özen göstermek.

İbadetlerin yapıldığı, sevdiklerimizle keyifli sofralarda buluştuğumuz bu bayramda nelere dikkat etmeliyiz?

Özellikle mide rahatsızlığı olan kişiler kurbanda kesilen eti hemen değil en az 24 saat dinlendikten sonra tüketmelidir.

Et pişirmede haşlama, ızgara ve fırınlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Kızartma tercih edilmemelidir.

Et kendi yağında pişirilmeli, ilave yağ ilave edilmemelidir.

Mangalda et pişirmeyi planlıyorsanız etin ateşten 15 cm uzakta olmasına özen gösterilmelidir.

Demir emilimini artırmak için etin yanında sebze ve salata gibi C vitamini yönünden zengin besinler tercih edilmelidir.

Öğlen saatlerinde et tüketilmeli, akşam yemeklerinde ise sebze veya baklagiller tercih edilmelidir.

Kesilen kurbanlık eti saklamak isterseniz küçük parçalar halinde kesip buzdolabı poşetine koyarak -18 °C’de 3-4 ay dondurucuda saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda sakladığınız eti kullanmak istiyorsanız mutlaka buzdolabında 0-4 °C’de çözdürülmeli ve çözülen et tekrar dondurucuda dondurulmamalıdır.

Bayram ziyaretlerinde tüketilen çay ve kahve miktarına dikkat edilmelidir. Çay ve kahve fincanlarına şeker eklenmemeli, çikolata, tatlı ve şeker tüketimine son verilmelidir.

Günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Tüm günün yorgunluğunun ardından günün sonunda hafif bir tempoda yürümek hem hareketinizi artıracak hem de gün boyu yediğiniz yemeklerin sindirimini kolaylaştıracaktır.

Tatilde yaptığımız kaçamakları bayram sonrası beslenmemizde nasıl telafi edebiliriz?

Bayramlarda ne kadar yediklerimize dikkat etmeye çalışsak da sevdiklerimizle bir araya gelmenin heyecanı ve coşkusundan kurtulup sağlıksız beslenmeye yönelebiliriz. Özellikle kronik hastalığı olan ya da ileri yaştaki bireyler bu durumdan olumsuz etkilenebilmektedir. Bu kaçamakların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için tatil sonrası beslenmede bazı noktalara özellikle dikkat etmeliyiz.

Kendinizi aç bırakmamalı, yemeklerinizi düzenli ve zamanında yapmaya özen göstermelisiniz.

Öğünlerinizde salata ve sebze yemelisiniz.

Tatilden sonraki haftaya kaçmamaya özen göstermelisiniz.

Düşük kalorili beslenme programları uygulamamalı, aç kalarak kendinizi cezalandırmamalısınız.

Yeterince su içmelisin.

Çok hareket etmelisin.

Tatilin ilk günü çok yediğiniz için ertesi gün sınırsız yeme davranışınıza devam etmeyin veya kendinizi suçlu hissedip aç kalmayın. Sağlıklı beslenme rutininize geri dönün ve yemeğe odaklanmak yerine sevdiklerinizle sohbet etmenin tadını çıkarın.

Bayram sonrası sağlıklı beslenme programı

Kahvaltı:1 su bardağı yeşil çay + sotelenmiş sebzelerden yapılmış omlet + 2 adet ceviz + mevsim yeşillikleri + 1 ince dilim ananas + 1 ince dilim organik çavdar ekmeği

Atıştırmalık:1 fincan filtre kahve

Öğlen:3 yemek kaşığı yulaf (çilek) ile yapılan yulaf lapası

Atıştırmalık:1 su bardağı yeşil çay + 3 tam buğday diyet bisküvi

Akşam:120 gram yağsız ton balığı + çilekli semizotu salatası (semizotu + 6-7 adet çilek + 1 adet kapya biberi + ceviz + 1 çay kaşığı zeytinyağı) + 1 su bardağı soda (limon dilimi ilaveli)

Atıştırmalık:Metabolizma suyu (1 litre su + 1 limon + 1 yeşil elma + 1 çubuk tarçın + 1 tutam maydanoz: tüm malzemeleri 1 litre suda bekletip gün içinde tüketelim.)

Not: Bu beslenme programı herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireyler için hazırlanmıştır. Lütfen 3 günden fazla uygulamayınız ve herhangi bir sağlık probleminiz varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

tekkekoyhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu