Ekonomi

Fitch Ratings raporu: Türkiye dahil dokuz ülkeye sermaye akışı 10 yılın zirvesine ulaşacak

Fitch Ratings, “Gelişen Piyasalara Net Sermaye Akımı Güçlü Bir Şekilde İyileşecek” başlıklı analizinde, “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda yer alan dokuz gelişmekte olan ülkeyi mercek altına alarak, en büyük gelişmekte olan piyasalara yönelik net özel sermaye akımlarındaki eğilimleri inceledi.

Bu ülkeler arasında Türkiye, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Brezilya, Polonya, Hindistan, Endonezya ve Rusya yer aldı.

Analizde, Çin dışındaki gelişmekte olan piyasalara yönelik net sermaye akımları dört kategoriden oluştu: doğrudan yabancı yatırımlar, portföy özsermayesi, portföy borcu ve banka akımları.

Öte yandan gelişmekte olan piyasalardaki büyümenin gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek olması ve ABD Merkez Bankası’nın bu yıl faiz indirimine gideceği beklentisi nedeniyle gelişmekte olan piyasalara net sermaye akışının bu yıl 2013’ten bu yana en yüksek seviyesi olan 200 milyar dolara ulaşması bekleniyor. .

Böylece, gelişmekte olan piyasalara yönelik sermaye akışları bu yıl güçlü bir toparlanma göstererek bu ülkelerde GSYİH’nın yüzde 2,2’sine ulaşacak.

Gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının çoğunluğunu doğrudan yabancı yatırımlar oluştururken, Hindistan, Brezilya, Meksika ve Endonezya, zaman içinde kalıcı net sermaye girişi kaydeden ülkeler olarak yatırım destinasyonları arasında ön plana çıkacak.

Zirve 2007

Bu dokuz gelişmekte olan ülkeye sermaye akışı 2007 yılında 408 milyar dolar ile zirveye ulaşırken, bu rakam ülkelerin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 5’ine tekabül ediyordu. Bu ülkelere sermaye akışı 2015’ten bu yana önemli ölçüde zayıfladı.

Dokuz gelişmekte olan ülkeye sermaye akımları son iki yıldır dalgalı bir seyir izlerken, Rusya’dan çıkışların artmasıyla 2022’de negatife döndü ve 2023’ün üçüncü çeyreğinden itibaren toparlanmaya başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu