Ekonomi

Meksikalı yargı çalışanları reform endişesiyle greve gitti

Meksika’da yargı çalışanlarını temsil eden sendikalar, ülkenin yargı sisteminde yapılması öngörülen yasal değişikliklere tepki olarak ülke çapında süresiz grev başlattı. Grev, kanun koyucuların çoğu hakimin halk tarafından seçilmesini içeren bir yargı revizyonunu oylamaya hazırlandıkları sırada gerçekleşiyor.

Sendikalar, önerilen reformu aceleci ve Morena partisinin başkanlık ve Kongre üzerindeki kontrolüne karşı tek denge unsuru olarak gördükleri yargıya yönelik potansiyel bir tehdit olarak kınayan ortak bir bildiri yayınladı.

Söz konusu değişikliklerin şu anda yargı çalışanlarının kariyer ilerlemesini yöneten liyakate dayalı sistemi tehlikeye atabileceğini savunuyorlar.

Yargıda çalışan yaklaşık 55,000 kişi düşünüldüğünde, grevin etkisi önemli olabilir. Çalışanlar, adalet sisteminin tarafsızlığını ve etkinliğini zayıflatacağına inandıkları anayasal reformlara karşı bir duruş sergiliyorlar.

Görevinin son ayında olan Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yargı reformunu temel bir öncelik haline getirdi. Yeni seçilen Kongre’nin önümüzdeki ay reformu oylaması bekleniyor.

Üçte iki çoğunlukla onaylanması halinde anayasa değişiklikleri yürürlüğe girecek ve bu da yatırımcılar arasında hukuki kararların siyasileşme potansiyeli ve Meksika’da hukukun üstünlüğüne yönelik daha geniş etkileri konusunda endişelere yol açacak.

Lopez Obrador’un desteklediği Morena partisinin geçen yıl Haziran ayında yapılan seçimlerde reform için gerekli oyları aldığı bildirildi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu